top of page
Search

Razlike između DOO preduzeća i preduzetničke radnje – ukratko

Pri registraciji firme u Agenciji za privredne registre treba izabrati između dva osnovna oblika organizacije poslovanja: preduzeća DOO (društva sa ograničenom odgovornošću) ili preduzetničke radnje.

Oba ova oblika firme se brzo otvaraju, potrebna je ista papirologija. Takse za registraciju su manje za otvaranje preduzetničke radnje nego za otvaranje preduzeća, ali u svakom slučaju su ispod 100 evra. Međutim, između ova dva oblika organizacija postoje i veoma bitne razlike:

  • Preduzetnička radnja može da ima samo jednog vlasnika a preduzeće može da ima jednog ili više osnivača.

  • Neke vrste delatnosti su rezervisane samo za preduzeća i privatni preduzetnici ih ne mogu obavljati.


  • Preduzetnička radnja može da se kasnije preregistruje u DOO. Obratno nije moguće.

  • U slučaju osnivanja DOO preduzeća osnivač (ili osnivači garantuju za eventualna dugovanja preduzeća samo do visine osnivačkog uloga koji su uneli u preduzeće. Za razliku od ovoga, preduzetnik odgovara celokupnom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

  • Smatra se da je preduzeće obično veće po svom obliku poslovanja od preduzetničke radnje. Samim tim su sve takse koje se naplaćuju u toku poslovanja kao i eventualne kazne dosta veće nego za preduzetnike. To važi i za prvu taksu koju plaćate pri registraciji.

  • Preduzetnik se, ako je to predvidjeno za odabranu šifru delatnosti i ako mu promet ne prelazi 6.000.000 dinara godišnje, može prijaviti za paušalno oporezivanje u kom slučaju nema obavezu vodjenja poslovnih knjiga. U slučaju preduzeća, to nije moguće. Preduzeće mora da ima knjigovodju.

  • Ukoliko je potrebno da iz bilo kog razloga napravi pauzu u poslovanju, preduzetnik može da stavi svoju radnju u stanje mirovanja (na određen period ili neograničeno) dok DOO to ne može da uradi

  • U slučaju zatvaranja preduzetničke radnje, ukoliko nema nikakvih dugovanja prema državi, ona se briše odmah po podnošenju zahteva za brisanje. Da bi se zatvorio DOO, i ako preduzeće nema nikakvih dugovanja, potrebno je pokrenuti proces likvidacije. To podrazumeva dodatne troškove – izradu likvidacionog bilansa, takse za preregistraciju kod APR u preduzeće u likvidaciji i za podnošenje likvidacionog bilansa, izradu privremenog pečata i sl. Sam proces likvidacije preduzeća traje najmanje četiri meseca.

izvor https://bandd.abit.rs/razlike-doo-ili-preduzetnik/

0 comments

Recent Posts

See All

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona, obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine dužan je da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade nadležnom organu jedinice

Фриленсер у Србији: ко може да се самоопорезује по овом режиму?

Самоопорезивање је порески режим у коме Пореска управа не доноси решење о плаћању пореза и доприноса, већ физичка лица сама обрачунавају, пријављују и плаћају порез на остварене приходе. У наставку са

Comments


bottom of page