top of page
Search

PRAVILNIK O PORESKOJ PRIJAVI ZA GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK GRAĐANA

Ukoliko poreski obveznik, do 15. maja 2023. godine, ne podnese prijavu Poreska uprava će to učiniti umesto njega. Propisana je i novčana kazna od 50.000 dinara

Od aprila je počelo dodatno oporezivanje građana koji su prošle godine mesečno primali više od tri prosečne zarade. Ranije su bili u obavezi da sami prijave takav prihod, sada im Poreska uprava na osnovu svojih podataka prvi put nudi već popunjenu elektronsku poresku prijavu.

Za one čija su primanja od tri do šest prosečnih plata mesečno, dodatni porez je 10 odsto, za još veće prihode 15 procenata.

Prema poslednjim podacima, do sada su više od trostruke prosečene plate primalo oko 35.000 obveznika. Novi presek znaće se posle 15. maja što je rok za podnošenje poreske prijave.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave kaže da će od 3. aprila sva fizička lica koja imaju dohodak trostruko veći od prosečne plate početi da dobijaju elektronsku prijavu na portalu Poreske uprave.

Za to je potrebno da, prema rečima Agatunovića, fizičko lice ima digitalni sertifikat ili da ovlasti bilo koga da podnese prijavu u njegovo ime do 15. maja.

Naglašava da je neoporezivi limit godišnje zarade 3.719.376 dinara. Svi oni čija zarada prelazi ovu granicu biće dodatno oporezovani, kaže Agatunović.

Ističe da fizičko lice može da pristupi svom nalogu na portalu Poreske uprave da izmeni podatke u prijavi, kao što su npr. broj izdržavanih osoba u domaćinstvu ili neki drugi podatak za koji smatra da nije dovoljno precizan.

Ukoliko to ne učini do 15. maja, Poreska uprava će to učiniti umesto njega, a propisana je novčana kazna od 50.000 dinara, navodi Agatunović.

Naglašava da građani koji nisu državljani Srbije obavezni su da isključivo sami popune svoju poresku prijavu. "U ovoj kategoriji obveznika je oko sedam odsto stranih državljana, a obično je reč o direktorima, menadžerima, pravnicima, ekonomistima, inženjerima", dodaje Agatunović.

Poručuje i da je najviše milionskih obveznika iz najvećih gradova, posebno sa područja Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Od aprila se menja i poreska prijava za frilensere od kojih određeni broj spada i u ovu kategoriju.


Konto-s ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

0 comments

Recent Posts

See All

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona, obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine dužan je da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade nadležnom organu jedinice

Фриленсер у Србији: ко може да се самоопорезује по овом режиму?

Самоопорезивање је порески режим у коме Пореска управа не доноси решење о плаћању пореза и доприноса, већ физичка лица сама обрачунавају, пријављују и плаћају порез на остварене приходе. У наставку са

Comentarios


bottom of page