top of page
Search

Indeksi potrošačkih cena, mart 2023.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u martu 2023. godine, u odnosu na februar 2023. godine, u proseku su povećane za 0,9%. Potrošačke cene u martu 2023. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 16,2%, dok su u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane za 3,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u martu 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Hrana i bezalkoholna pića (1,8%), Oprema za stan i tekuće održavanje (1,4%), Zdravlje i Restorani i hoteli (za po 1,2%), Komunikacije i Odeća i obuća (za po 0,5%), Alkoholna pića i duvan (0,4%), Transport (0,2%) i u grupama Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i Obrazovanje (za po 0,1%). Pad cena je zabeležen u grupi Rekreacija i kultura (-0,7%).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Inflacija merena Indeksima potrošačkih cena


indeksi potrošačkih cena.
indeksi potrošačkih cena.

1) Godišnja stopa inflacije – promena cena u tekućem mesecu u odnosu na isti mesec prethodne godine, u %. 2) Mesečna stopa inflacije – promena cena u tekućem mesecu u odnosu na prethodni mesec, u %.

Izvor: sajt RZS

0 comments

Recent Posts

See All

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine.

U skladu sa izmenama i dopunama Zakona, obveznik naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine dužan je da podnese prijavu sa podacima od značaja za utvrđivanje naknade nadležnom organu jedinice

Фриленсер у Србији: ко може да се самоопорезује по овом режиму?

Самоопорезивање је порески режим у коме Пореска управа не доноси решење о плаћању пореза и доприноса, већ физичка лица сама обрачунавају, пријављују и плаћају порез на остварене приходе. У наставку са

Comentarios


bottom of page